Hátrány az introvertáltság?

2016. augusztus 08. 11:12 - introvertaltak

Ez egy rendszeresen visszatérő kérdés, amiről részletekben már beszéltem sok helyen, de itt és most egyszer és mindenkorra meg akarom válaszolni.

Introvertált

Tehát tisztázzuk az introvertált személyiség alapjait. Az introvertáltság nem azt jelenti hogy szégyenlősök vagyunk, mert ez inkább arra utal hogy félünk a társadalom ítélkezéseitől, az introvertáltság az ingerekre való másképp reagálást jelenti. Az extrovertáltaknak szükséges a sok inger, ahhoz jól teljesítsenek és jól érezzék magukat, introvertáltaknak pedig épp az ellentéte kell, egy csendes környezet és itt tudnak igazán hatékonyan működni. Ezenkívül az introvertáltak inkább a tárgyakban lelnek örömet, míg a másik csoport az emberekben, emberi kapcsolatokban.

Egyiknek sem jó ha másik helyébe tesszük, nem tudnak úgy boldogulni. Ha túl sok inger éri az introvertáltakat akkor nem érzik jól magukat, elfáradnak ha sok dologra kell egyszerre figyelni. Az extrovertáltak épp az ellentéte, ha túl kevés ingert kapnak, sokat kell legyenek egyedül akkor érzik ezt a „lemerülést”.

El kell ismerni, hogy egy nagyrészt extrovertáltak uralta világban élünk. Legtöbbször az ő soraikból kerülnek a ki a politikusok, színészek, még híres énekesek is. Nagyon nagyra tartja a mai világ azt, ha valaki magabiztos, nagy dumás, jó humorú, hangos. A sok barát, a hatalmas hollywoody partik, mindenki erről álmodik. Ez a trend és ebből következően, aki nem ilyen az hátrányként éli ezt meg. Rosszul érzi magát ha nem sikeres ha nem ilyen harsány, hangos és magabiztos. Pszichológiában is ismert már a túlzott siker orientáltság, megfelelési kényszer.

Korok

Ahhoz hogy érzékeljük a különbséget, nézzük meg a régi korokat. Amikor pár száz évvel ezelőtt valaki parasztnak született, akkor szinte biztos hogy úgy is halt meg! Effektív nem volt lehetősége más tudást, gondolati mintákat, munkát elsajátítani. Ha valaki nem tudott ismerkedni, akkor ő könnyen egyedül tölthette el az egész életét. Ne is beszéljünk olyanokról, mint a depresszió, fóbiák, mentális betegségek, ez kb. biztosan megbélyegezte az illetőt egy egész életre.

A jelenlegi korunkban van egy aprócska változás, ami a történelem folyamán sohasem volt eddig: az internet.

Az internet az a hely, ahol kapcsolatot lehet létesíteni szinte bárkivel, úgy hogy az inger mennyiségét mi határozzuk meg. Ezeket a sorokat nekem is elég nehéz lenne elmondani élőben annyi embernek ahányan elolvassák. De itt ebben a közegben lehetőség van erre, én határozom meg az ingerek mennyiségét. Ha túl sok komment jönne megtehetem hogy egy hétig rá sem nézek, vagy akár lezárom a kommentezést. Mindent lehet szabályozni.

Mentális betegségeknél is internet segítségével olvashatunk az állapotunkról önfejlesztő, szakmai könyveket, segítséget kérhetünk teljesen anonim módon (sok online pszichológus van már), felvehetjük a kapcsolatot hozzánk hasonlóval stb stb. Rengeteg lehetőség van már.

Ez egy olyan fegyver ami soha nem állt rendelkezésre a történelem folyamán senkinek. Hozzájuthatunk az egész világ kollektív tudásához.

Tulajdonság halmazok vagyunk

Amit még fontos megérteni, hogy csak egy tulajdonsághalmaz mindenki. Még azt sem lehet mondani hogy vannak előnyös és hátrányos tulajdonságaink, mert minden a kontextustól függ. PL valaki jól bírja a meleget, ez szuper dolog Afrikában, de Alaszkában már hátrányos. Valaki makacs, ez nagy hátrány lehet ha az élete egy katyvasz és semmi nem jön össze neki. Ha ő ragaszkodik ehhez továbbra is és nem változik kicsit, akkor ugyanaz lesz az eredmény, de ha egy ember már jól alakított pár dolgot és összejönnek az életében azok amiket szeretne, akkor nagyon nagy előny a makacsság! Ha megnézzük rendkívül sok kiemelkedően sikeres ember volt iszonyú makacs és csak a saját feje után ment.

Egy kicsi ember nem lesz szuper kosárlabdázó, de lehet jó jockey, vagy testépítő. Egy magas ember nem lehet jó testépítő de kosárlabdázó igen.

Értitek a példát? Az introvertált ember preferálja a kevesebb ingereket, és egy ilyen közeget kel biztosítani neki. Kevés az esély, hogy politikus lesz, vagy nagy szónok vagy vagy óriási partikat szervező vezető, de lehet szuper minden olyan tevékenységben amit egyedül kell végezni és munkája során nem zavarják!

Ez a nagy titok, kialakítani azokat a körülményeket amik ideálisak az életben.

Simán lehet egy introvertáltnak jobb, gazdagabb, boldogabb élete mint egy extrovertáltnak akkor, ha megfelelően alakítja a környezetét, úgy hogy ideális legyen a saját személyiségéhez. Bill Gatesnek sikerült, egyedül elvolt a programokkal és szép eredménye lett, akárcsak Warren Buffet a befektetésekkel. A jó hír az hogy egyre jobban halad a világ az interneten végzendő munkák fele.

Nehezebb?

És lehet mondani hogy nehezebb kialakítani egy ilyen világot, de mihez képest is nehéz? Nehezebb találni egyedül végzendő munkát, meg egy társat, teljesen egészségesen, mint annak akinek nincs meg az egyik keze mondjuk? Vagy tolószékben él? Vagy csak gyerekkorában nagyon sokat bántalmazták? De hogy ne vegyünk extrém példát, egy kenyainak könnyebb dolga van? Egy mexikóinak a szegénynegyedből? Egy szinesbőrűnek?

Ha belegondolunk, láthatjuk hogy egy magyar introvertáltnak igazából nem is annyira nehéz, a világ többi részéhez viszonyítva.

Konklúzió

Fogjuk fel lehetőségként ezt az állapotot! Ne átokként. Láthatjuk hogy annyi a különbség csak, hogy más tulajdonságokkal rendelkezünk mint az extrovertáltak, de épp annyi esélyünk van kialakítani egy erre alapozott életet, mint akárki másnak. Sőt, mivel kreatívabbak vagyunk, és jobban tudunk írásban kommunikálni, egy internetes világban még több esélyünk is van!

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr259835340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EddieCivic4g 2016.08.09. 07:33:07

Nem rég találtam ide, végigolvastam az egész blogot, legalább már tudom, hogy hívják azt, ami vagyok, és tudom, hogy nem vagyok egyedül:)
Poszthoz: Eddigi tapasztalataim alapján sajnos nem ennyire fekete-fehér a helyzet, hogy semmi gond velünk, csak máshogy kell csinálni. Van, amit nem lehet máshogy, csak ahogy az extrovertáltak is csinálják, de nekik sokkal könnyebben megy. Pl állásinterjú. Van aki besétál, és lyukat beszél bárki hasába, én 20 percig bóklásztam, mire be mertem menni :)
De hatalmas mázlim volt, a HR-es 5 perc alatt kapcsolt, hogy minden teszt tökéletes volt, beszélni viszont nem nagyon megy, akkor máshogy kéne kezelni. Megkaptam a lehetőséget, bizonyítottam, megbecsülnek, és a legjobb számomra, hogy kollégáimtól főnökömig mindenki elfogadja, hogy ilyen vagyok. De persze az élet nem habostorta, nem mindenki ilyen megértő. Mert ha már sz.r, akkor legyen nagyon sz.r alapon még a szüleim is folyamatosan azt éreztetik velem, hogy valami nagyon nem jó, hogy valami baj van velem. 38 éves vagyok, de még mindig nem jöttem rá, hogy kéne ezt egyszer normálisan megbeszélni velük. Mert hát ahhoz beszélni kéne...

introvertaltak · http://introvertaltak.blog.hu/ 2016.08.09. 09:15:20

@EddieCivic4g: Gratulálok az interjúhoz! Látom írásban nincs is gond a kommunikációval.
Küldtem üzenetet, szívesen beszélgetnék és segítenék amibe tudok.

Unsuitable 2018.03.10. 21:07:01

@introvertaltak: nagyon nagy szükségem lenne a segítségedre. (Nem rólam van szó,hanem a fiamnak szeretnék segíteni. Az ügy sürgős.)
Hogyan tudnánk beszélni a lehető leg hamarabb?

introvertaltak · http://introvertaltak.blog.hu/ 2018.03.10. 21:08:50

@Unsuitable: Szia! Írj üzit az introvertaltak@gmail.com címre:)
süti beállítások módosítása