Susan Cain - Csend 2.

2016. június 04. 18:34 - introvertaltak

Folytatom a könyv olvasását. 

Jung úgy gondolta, hogy az introvertált emberek „a maguk módján a kultúra előmozdítói és nevelők", akik „egy másik lehetőséget" mutatnak meg nekünk, amelyet „kultúránk fájdalmasan nélkülöz". Azt is elismerte azonban, hogy „kívülről csak visszafogottság, zárkózottság, részvétlenség vagy bizonytalanság és látszólag alaptalan zavarodottság látható", ami előhívja »a környezet előítéletét ezekkel a típusokkal szemben".

Bizony így van! 

A lelkészt akkor tekintették sikeresnek, ha alapjában véve tartózkodó és méltóságteljes emberek tömegeit képes volt megríkatni vagy üvöltözésre késztetni. »Nincs fájdalmasabb és elkeserítőbb, mint ha olyan lelkészt látunk, aki kővé meredten álldogál, és úgy kínlódik, mint a matematikus, aki épp a Hold Földtől való távolságát próbálja kiszámítani"— panaszolta egy vallásos újság 1837-ben.

Még a vallásban is megjelenik ez. Viszont sok introvertált jó szónok volt, köztük az író Susan nagyapja is, itt beszél róla.

Ezután az író elmegy egy Tony Robbins szemináriumra, ami nem tetszik neki túlságosan.

Úgy tűnik, e készségek bemutatására Tony a legalkalmasabb ember. Megfordul a fejemben, hátha titokban extroverzió-fokozó szteroidokat szed. Pszichiátriai szakkifejezéssel élve To-ny hipertímiás temperamentumú, azaz a kirobbanó életkedv, az optimizmus, a túláradó energia és a határtalan önbizalom életre szóló személyiségvonásként van jelen benne — és e tulajdonságait az üzleti életben, elsősorban az értékesítés területén kamatoztatja. Az ilyesfajta ember gyakran a társaság motorja, mint például Tony most a színpadon.

Arra gondoltam vajon mi lenne lenne ha tony egy lakatlan szigetre kerülne? Lehet mély depresszióba esne, állandóan sírna, és csak azért nem adná fel, mert annyi optimizmus van benne, ami elhiteti hogy meg fog menekülni úgyis, és újra bekerülhet a társadalomba. Ugyanaz az ember, csak a helyszín más.

Részemről borzasztóan élvezném! Persze jó lenne egy női tars, és törekednék a szabadulásra, de ha nincs, akkor sem problémáznék rajta.

Tony azt mondja:minden tudás haszontalan, ha nem párosul cselekvéssel.

Mi van, ha önmagáért szeretjük a tudást, és nem azért, hogy valamiféle cselekvési tervként szolgáljon? Mi van, ha azt kívánjuk, hogy több, és ne kevesebb szemlélődő ember éljen a világon?

Hát ebben nem értek egyet. Egyszerűen a mai világban, az információk tengerében, nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy legyen egy tudásunk ami az égvilágon semmire sem használható fel. Hány olyan embert ismerni akinek nincs semmi gondja? Én egyet sem ismerek. Ezek a gondokkal teli emberek, tudást szerezzenek olyan területekről aminek semmi köze az ő problémáik megoldásához? Hülyeség. Arról kell tudást szerezni amiben hátrány van, és megoldani. Majd esetleg egyszer 50-60 évesen ha minden szuperül alakul, akkor lehet elmerülni ilyesmiben.

Persze lehet valakinek a szenvedélye kvízkérdésekre válaszolgatni, de ezt is lehet csinálni a fotelből, vagy 50 millás játékokban. Ha a fotelből csináljuk, akkor nem old meg semmi problémánkat, de 50 milla az már igen.

A következőkben ellátogat es híresen extrovertált egyetemre, a Harvardra.

- Sok szerencsét ahhoz, hogy egy árva introvertált lelket találj itt - mondja egyikük. - Ez a suli az extroverzióra épült - teszi hozzá a másik. -Az osztályzatod és a társas státuszod függ ettől. Itt egyszerűen ez a norma.

A végén mégis talál valakit, Beszélgetésbe ered vele és elmeséli, hogy nehezen boldogul itt:

— A társasági élet afféle extrém sport itt — meséli Don egyik barátja. — Az emberek állandóan a városba járnak szórakozni. Ha egy este nem mész velük, másnap rögtön megkérdezik: hol voltál? Úgy járok el esténként szórakozni, mintha ez lenne a munkám.

Hát én csak annyit tudok mondani rossz helyre ment. Finnország híresen introvertált, de Kínára is sokat mondják. Ő talált egy olyan helyet, ahol elég nehéz érvényesülnie. Van ennek persze számos előnye még így is, de kérdés, megéri a hátrányokat foltozgatni, mint inkább az előnyökre alapozni?

Folytatás következik.

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr448779844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása