Kisebbrendűségi komplexus kezelése

2016. július 16. 15:49 - introvertaltak

kisebbrendusegi_komplexus_kezelese.jpg

Nem kell pánikba esni. Ha végigmész az utcán, nagyon sok ember jön majd szembe veled ezzel a problémával.

Nem akkora dolog, mint sokan megélik. A depressziós állandóan szomorú, a pánikbeteg fél hogy rosszul lesz, a szociális fóbiás ki sem mer menni az ajtón, a kisebbségi komplexusos pedig…hát nem érzi magát szerethetőnek csak úgy.

Honnan ered?

Lehet azért alakult ki, mert kiskorodban beléd nevelték a szüleid, lehet valami testi tulajdonság amit hátrányként élsz, vagy valami rossz élmény, ami miatt nem tartod magad egyenértékűnek a többiekkel.

A média, újságok, sztárok, azt sujkolják, hogy ha nem vagy sikeres, akkor kevesebb vagy a többi embernél, ettől is lehet.

Viszont, lehet reális is. Aki 30 évesen otthon él, és sem jó kapcsolata sem neki tetsző munkája nincs, csak a sok testi meg lelki gondja, annak igenis természetes és reális érzés, ha kisebbnek érzi magát az átlagnál. Elég nehéz lenne így bemagyarázni, hogy de igen én értékes ember vagyok és mindenki tiszteljen meg szeressen..

Ha már kialakult, akkor mit teszünk? Meg akarjuk szüntetni? Átéljük, szomorkodunk rajta, vagy esetleg erre az érzésre fogjuk azt, hogy miért ne csináljunk továbbra sem semmit a változásért?

Nem megyek oda a csajhoz mert kisebbségi komplexusom van, meg hát hogy keressek új munkahelyet ilyen betegséggel?:P Ez rossz irány lesz.

Megoldások

Mindenképp kell egy egészséges önértékelés, elfogadni hogy így is szerethetőek vagyunk, mert ez amúgy teljesen igaz, bármennyi gonddal küzdünk és mélyen vagyunk, akkor is találhatunk egy hasonló embert aki épp ezért szeret. Ezt kell tisztázni és belevésni a gondolatokba. Akár elmondani sokszor egy nap hogy: Nem vagyok kevesebb másoknál, értékes vagyok és szeretetreméltó.

Jó lehet az is ha meghatározzuk mitől van ez, és kik miatt érezzük így? Ők sem feljebb valóak sőt, lehet épp ugyanebben szenvednek.

Később elemezni lehet a cselekedeteinket is pl. vajon emiatt a komplexus miatt vállaltam el megint hogy xy helyet dolgozok? Szívem szerint csinálnám ezt, vagy ez csak a csicskáknak való?

Legjobban akkor tudsz tenni ellene ha valamiben nem kicsi vagy, átlagos, hanem nagy! Ergo eredményt érsz el, leteszed az asztalra azt, amire sok nálad fejebbvalónak gondolt ember nem képes. Ekkor automatikusan szűnik az egész.

Lehet még olvasni a témában Paul Hauck jó könyveket ír, a Föl a fejjel című pont erről szól.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr568893374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.07.16. 23:47:19

Az alábbi linken találtok egy elemző írást a sikerről, a sikervágyról, illetve az önértékelésről. Nem a siker receptje van benne, hanem arról szól, hogy hogyan működnek az előbbiek az emberben, a társadalomban.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid046

(A legfelső sor a kép tetején, "A siker motívuma". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

alfabela2 2016.07.17. 10:23:53

Elmegy egy ember a pszichológushoz kivizsgálásra:

- Segítsen rajtam, doktor úr, nekem súlyos kisebbrendűségi komplexusom van!

A derék professzor kivizsgálja, IQ-teszt, EQ-teszt, személyiségtesztek, ami csak kell. Aztán így szól hozzá.

- Nyugodjon meg. A tesztek eredményei alapján egyértelmű, hogy önnek nincs kisebbrendűségi komplexusa. Ön valóban kisebbrendű.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.07.17. 12:11:39

sok embernél a nagyobbrendűségű komplexust kéne kezelni. ja hogy ezt nem tartják betegségnek... hahahaha

Visceroid 2016.07.17. 15:08:49

Mivel Magyarországon eléggé behatárolható a "nagyobbrendűségi komplexusban" "szenvedők" aránya (egy bizonyos kormányzópárt és holdudvara), ezért mindenki más teljesen jogosan érezheti magát kisebb rendűnek.
süti beállítások módosítása