Hogyan állítsd le az agyad kattogását, a túlagyalást?

2016. október 08. 17:12 - introvertaltak

 

hogyan_allitsd_le_az_agyad_kattogasat_a_tulagyalast.png

Gyakran rá szoktunk állni egy egy dologra és nem bírunk továbblépni. Ez szuper lehet, ha épp egy munkahelyi feladatot kell megoldani, de nagyon káros tud lenni, ha már otthon vagyunk és még mindég azon rágódunk. Nem beszélve sok sok régi eseményről, amin már változtatni sem lehet. Órák napok, hetek telhetnek el ilyen értelmetlen gondolatokkal. Lássuk mit tehetünk ellene.

Miből ered a túlagyalás?

Alapvetően az agy problémák megoldására való. Úgy van összerakva, hogy ha rááll valamire, és addig nem is akar továbblépni, amíg azt meg nem oldja. Régen az őskorban is, ha nem volt élelem keresni kellett. Ha rossz lett az idő, akkor fedezéket találni. Ha meg valaki megbetegedett, akkor gyógyírt a bajára, másképp könnyen elpatkolhatott.

Problémák - agyalás a megoldáson - cselekvés. Ha e szerint éli valaki az életét, neki nem lesz sok gondja a túlzott kattogással.

Alap esetben az agyunk szuperül is működik, ha hagyjuk neki! Realizálja a problémát, és keresi automatikusan a megoldásokat. De mi sokszor nem hagyjuk ezt neki.

Nem keressük a megoldásokat, hanem hárítunk: nem én vagyok a hibás, nem rajtam múlik, nem tehettek semmit. Bombázzuk negatív hiedelmekkel, hogy miért is ne cselekedjen, ha már megvan az út: úgysem vagyok rá képes, úgyse sikerülhet, nincs értelme küzdeni stb.

A természetes folyamatot teljesen lekapcsoljuk, nincs a megoldáson való ötletelés és nincs cselekvés sem. Csak maradnak az értelmetlen agyalások, amikből persze nehéz kikerülni.

Ilyenkor már nem is csak gondolatokról beszélhetünk, hanem ezeknek a hatásairól. Erős érzelmek: bánat, kétségbeesés, harag, tehetetlenség.

Meg persze intenzív testi funkciókról is jöhetnek pl. stressz, szívdobogás, nyálkahártya szárazság, súlyosabb esetben gyomorfájás, álmatlanság, émelygés, hasmenés.

Agyalások típusai:

Hogy jobban fel tudjunk lépni ellenük, szét kell választanunk pár alapvető kategóriát:

1. Konkrét megoldásra váró probléma: erről beszéltem fentebb is, ez a legnagyobb csoport. Lényegében bármit fel lehet így fogni.

2. Események amelyekre nincs hatásunk: ha olyasmin agyalunk amin nem tudunk változtatni pl. alacsony termet. Ezeket majd lentebb látjuk hogyan lehet elterelni, de itt is lehet ötletelni és keresni egy olyan elfoglaltságot (cselekedni), amikor ezt megcáfolhatjuk. Mondjuk összejönni egy magas nővel, vagy kosárlabdában legyőzni magas játékosokat. Ha pedig a világbéke és az ugandai polgárjogi mozgalmak miatt aggódik valaki, akkor dönteni kell: vagy életcél legyen az ártatlanokon való segítés, vagy pedig határozzuk el egykor és mindenkorra, hogy nem aggódunk azon, amin nincs konkrét befolyásunk.

3. Baromságok: ezek olyanok amit mi még mi magunk is teljesen hülyeségnek tartunk. Amikor attól félünk, hogy kifut a tojásleves és nem is raktuk még oda: ) Vagy a múlt miatti régi sérelmek. Teljesen tisztában vagyunk vele, hogy minél többet kattogunk, annál rosszabb érzések öntenek el, de mégis csináljuk.

Mit lehet tenni?

Azzal tisztában kell lenni, hogy csakis mi tudunk tenni ez ellen valamit, senki más. Még a párunk, a pszichológus, a legjobb barátunk sem tudhatja min jár megint az agyunk elalvás előtt.

Magát a folyamatot, a gondolatokat leállítani baromi nehéz. Aki sokat meditál képes lehet rá, de így is azon dolgoknál, ami nagyon felzaklat iszonyú nehéz. Mert mint láttuk érzéseket és konkrét testi reakciókat is le kell állítani és elfeledkezni az egészről.

 

-Az első és legfontosabb amit fentebb is említettem, hogy magát az agyalást jó irányba kell terelni. Tehát ötletelni és megoldásokat keresni. Ekkor nekünk dolgozik az egész rendszer, ön azonosak leszünk.

-Ha az elején kapod el a gondolatot, akkor sokkal könnyebb megállítani. Ezért fontos figyelni, mikor indul be az egész. Pl. én ha a tényeket nézem a tv2 műsorán, ami manapság kb. csak a gyilkosságokról meg nemi erőszakról szól, akkor elindul csomó negatív gondolat. De ha nem nézem, akkor eszembe sem jut ilyesmi. Te is találd meg azokat az eseményeket, amik elindítják az egészet. Akár le is lehet jegyzetelni.

-A döntéseknek határidőt kell szabni. Végtelenségig lehetne hezitálni minden apró dolgon, de ha azt mondod 5 percem van rá, akkor nem fogsz. Sokszor nem is múlik rajtuk semmi pl. rántottát vagy csirkét egyek ma ebédre. Ezeken csak időtöltés agyalni. Általában a hezitálás is abból ered, mert félünk a rossz döntéstől, pedig nincs rossz, csak amiből tanulni lehet. Nálam mindég van egy kis pénzérme és azt szoktam feldobni, ha valamit nem tudok. Vagy itt van igen nem generátor: http://www.yesnobutton.com/answer.html

-Cselekedj minél többet. Az elfoglalt ember nem fog agyalni. Tenni fog, lesznek feladatai amik kiszorítják a értelmetlenségeket. Bözsike néni a szomszédból hajlamos sokat gondolkozni, azon amin nem kéne, mert Bözsikének van ideje rá.

-Sport mozgás, de abból is az extrémen fárasztó a hatásos. Amikor az agy sem képes másra figyelni már.

-A szenvedélyünket művelni. Ennél jobb figyelem elterelés nem is lehet.

-Fókuszálni azokra a dolgokra, amik örömet okoznak, emberi kapcsolatokra. Itt különösen jól jöhet egy humoros barát ,vagy akárki aki keveset agyal és mindig pörög az élet mellette.

-Megálljt parancsolni hangosan. Ezt nem mindig lehet és nem is mindig jön be, de néha segíthet.

-Kicsit beteges meg extrém példa, de a fájdalom érzés ki tud nagyon rángatni a gondolatokból. És itt nem a vagdosásra gondolok! Legyetek kicsit kreatívabbak:D Egy sima befőttes gumi a kézre vagy érzékenyebb felületekre, nagyon hatásos tud lenni. És olyankor tényleg kevésbé tud az ember az értelmetlen gondolatokra figyelni.

-Nem véletlenül kérdeztem hasonlót a teszten sem. Macskasimogatás, mély sóhajtás:)

-Segíthet ha kicsit győzködöd az agyadat is arról, hogy ennek nincs értelme. Tágabban is szemlélheted az eseményeket mondjuk 5 év múlva mi lesz.

A gond sokszor az, hogy annyira belemélyedünk magába az állapotba, hogy el is felejtjük alkalmazni azokat a módszereket, amikkel kikerülhetünk belőle. De ha rajtakapjuk magunkat többször, akkor idővel javulni fog.

 

Ti milyen dolgokon szoktatok legtöbbet agyalni?

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr3611781003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2016.10.09. 08:35:26

A zene a legjobb, a muzsika, a dalok, nóták, kedvenc zeneszámok! Akár elalvás előtt illetve felébredés és álmatlanság, akár napközbeni szabadidőben történő kattogás esetén, mindig megoldás lehet a zene (nem véletlen hogy kb 10-ből 8 fiatalabb ember az utcákon, tömegközlekedésben fülessel rohangál, zenét hallgatnak - nyilván a zaj ellen is jó persze), vagy a kocsikban is az ember rádiót cd-t mp3-at hallgat... ha zene megy, arra fókuszál az agy, legalább részben és máris csökken a kattogás, a figyelmet elviszi, megosztja, és máris nem annyira rág a stressz... Ha nincs zene eszköz, az sem baj, mert tudunk úgy is zenét "hallgatni" (kicsit gyakorolni kell és bárkinek elég hamar megy, ha akarja), hogy mi magunk játszuk le a dalt... rágondolunk és indul is a nóta!!! Nem vicc. Próbáld ki! Feküdj le és gondolj egy dalra, dönt úgy hogy "lejátszod", meghallgatod... add ki az agyadnak a parancsot, hogy ezt meg azt a számot kéred, és indítod is, és menni fog... ha másképp nem úgy lehet kezdeni, hogy aminek a szövegét tudjuk, azt elkezdjük elgondolni, gondolatban mondjuk a dal szövegét... (aki sok verset tud fejből az is jó amúgy, verseket mondani)... ez méginkább elvonja a figyelmet a kattogásról, mint a passzív (külső eszközzel való) zenehallgatás... olyannyira, hogy meglehetősen kikapcsol, lemeditál, és álamatlan ember is előbb-utóbb elalszik vele...

kiskutyauto 2016.10.09. 08:35:29

A zene a legjobb, a muzsika, a dalok, nóták, kedvenc zeneszámok! Akár elalvás előtt illetve felébredés és álmatlanság, akár napközbeni szabadidőben történő kattogás esetén, mindig megoldás lehet a zene (nem véletlen hogy kb 10-ből 8 fiatalabb ember az utcákon, tömegközlekedésben fülessel rohangál, zenét hallgatnak - nyilván a zaj ellen is jó persze), vagy a kocsikban is az ember rádiót cd-t mp3-at hallgat... ha zene megy, arra fókuszál az agy, legalább részben és máris csökken a kattogás, a figyelmet elviszi, megosztja, és máris nem annyira rág a stressz... Ha nincs zene eszköz, az sem baj, mert tudunk úgy is zenét "hallgatni" (kicsit gyakorolni kell és bárkinek elég hamar megy, ha akarja), hogy mi magunk játsszuk le a dalt... rágondolunk és indul is a nóta!!! Nem vicc. Próbáld ki! Feküdj le és gondolj egy dalra, dönt úgy hogy "lejátszod", meghallgatod... add ki az agyadnak a parancsot, hogy ezt meg azt a számot kéred, és indítod is, és menni fog... ha másképp nem úgy lehet kezdeni, hogy aminek a szövegét tudjuk, azt elkezdjük elgondolni, gondolatban mondjuk a dal szövegét... (aki sok verset tud fejből az is jó amúgy, verseket mondani)... ez méginkább elvonja a figyelmet a kattogásról, mint a passzív (külső eszközzel való) zenehallgatás... olyannyira, hogy meglehetősen kikapcsol, lemeditál, és álmatlan ember is előbb-utóbb elalszik vele...
süti beállítások módosítása