Susan Cain - Csend 4.

2016. június 21. 18:11 - introvertaltak

Arról beszél a továbbiakban, hogy az introvertált vezetők, jobban teljesítenek, ha aktívak a munkatársaik, míg az extrók ha passzív munkatársakkal dolgoznak. Bizonyára mert jól tudunk motiválni. Intrók jobban elfogadják az új javaslatokat, ezért az aktív tagok bátrabban előállnak.

a közösségi média rengeteg olyan ember számára lehetőiséget kínál a vezetési tehetség kibontakoztatására, akik nem illeszkednek a Harvard Business School öntőformájába. ... Kutatások kimutatták hogy az introvertáltak az extrovertáltaknál valóban sokkalta hajlamosabbak arra, hogy olyan intim tényeket teregessenek ki önmagukról online, melyek olvasásakor családjuk és barátaik meglepődnének … A digitális kommunikációt szinte nekik találták ki. Ugyanaz az ember, aki soha nem jelentkezne szólásra egy kétszáz fős előadóteremben, minden nehézség nélkül blogol kétezer vagy akár kétmillió embernek.

Így van. Neten épp meg tud valósulni az ami megkülönböztet a extróktól: az ingerszegénység. Annyi inger jut, amennyit megengedünk.

Említí a szerző, hogy manapság a vallási gyülekezetekben is az extrókat preferálják, közzössegkbe kell szerveződni, és ha valaki sokat elvonul a közösségtől, akkor úgy érezheti Isten elégedetlen vele. Ez azért durva.

Tényleg nagy hülyeség hogy  kreativitás a társas helyzetekben születik..Lehet elfogult vagyok, de eddig mindég azt láttam egy csoport ha elkezd ötletelni akkor van aki mond valami jót többiek, csak hozzászólnak vagy nem is arról beszélnek. Ergo ha azt az embert egyedül hagyjuk, akkor ugyanaz az eredmény születik meg, rövidebb idő alatt. De persze azt meg lehet érteni, hogy ha gond van, akkor a felelősség csak ők terheli másképp meg egy egész csapatot.

Szívesen megnéznék egy statisztikát erről. Kicsit úgy hangzik mint mikor azt mondják ha csokit eszünk akkor olyan folyamatok játszódnak le mintha szerelmesek lennénk. Ez is jól hangzik, csak még életemben nem láttam hogy megváltozzon a kedélyállapota valakinek a csokitól. Pláne ha naponta leküld belőle.

Viszont ennek a nagy irodai csoportmunkáknak amit a könyv is említ, már nem sok ideje van. Mi értelme az internet korában fenntartani egy óriás épületet? A jövőben egyre többen fognak dolgozni csak otthonról, azokban a szakmákban ahol ez lehetséges.

Mondja hogy iskolákban is sok helyen már csapatban kell dolgozni. Ezt nem feltétlenül látom rossznak. A mai formában, napi 8 óra, sok elvesztegetett év a teljesen haszontalan tudásért, így tényleg hülyeség. De ha egy modernebb kevesebb óra, kevesebb év és legfőképpen az életben használható információkat tanítva, ott lehet akár csapat munka is, Persze nem állandóan.

A magányos gyakorlás fontosságát hangsúlyozza még, aki mester szintet akar elérni bármiben is, az magányosan is kell gyakorolja az adott tevékenységet. Ilyenkor dolgozhatunk olyan feladaton, ami minket érdekel, ha az edzővel dolgozunk akkor nagyrészt ő határozza meg a munkát.

Kutatások igazolják, hogy az egyterű irodák, a teljesítmény csökkenését vonják maguk után és rontják az emlékezőképességet, gyakrabban megbetegszenek, többet vitatkoznak a dolgozók. Ez is érdekes.

A brainstorming is megbukott egy vizsgálatban, egyénileg több ötletük volt a résztvevőknek mint csoportban. Logikus, az ötletelés is csak akkor a leghatékonyabb ha egyedül, koncentrálva végezzük. Az is kiderült, hogy minél nagyobb a csoport annál kevésbé hatékony az ötletelés, kivétel az online brainstorming, ami szintén nagyon hatékony. Valószínűleg épp az ingerszegénység miatt. Az Asch kísérletről is beszél.

A pszichológusok rendszerint háromféle magyarázattal szolgálnak a csoportos ötletelés kudarcára. Az első a társas lazsálás: a csoport bizonyos tagjai hajlamosak csendben nézni, ahogy mások dolgoznak. A második a teljesítmény blokkolása: egyidejűleg csak egy személy tud beszélni vagy ötletel kifejteni, s ezalatt a csoport többi tagja kénytelen tétlenül ülni, a harmadik pedig a bírálattól való félelem, vagyis az hogy senki sem szeretne mások előtt ostobának tűnni.

 

Folytatás következik.

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr568829792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása