Olvasás hatékonyan

2016. augusztus 18. 11:38 - introvertaltak

Az olvasás számomra mindég is olyan tevékenység volt, mint a mátrixban amikor Neo ügynöknek betöltenek a fejébe egy kazettát a harcművészetről vagy bármiről, és utána ezt már tudja.

 olvasas_hatekonyan.jpg

 

Iszonyú hatékony tud lenni egy jó könyv, ami épp megoldás az aktuális problémánkra. Film az ugye a szórakoztatásra megy, nem az értékadásra. Oktató video szintén nekem túl lassú, fel szoktam gyorsítani őket, de akkor is unatkozom közben. Mp3-nál pedig nincs semmi vizuális inger, azt is hiába gyorsítom nem a legjobb mód. De az olvasás az szuper.

Itt most nem az élményszerű, hanem a hatékony olvasásról fogok beszélni. Amikor több száz oldal közül minél hamarabb ki akarjuk szippantani azokat a gondolatokat. amik nekünk szükségesek.

Én nagyon szeretem a kézzel lapozgatható könyveket, az illatát a frissen nyomtatott papírnak. De ez nem hatékony. Sokkal gördülékenyebben megy egy laptopon teljes képernyőn, gombnyomásra változtatn a lapokat. Itt minden nekünk megfelelő beállítást meg lehet csinálni, amint látni is fogjuk.

Ideális méret

Fontos az ideális betűnagyság beállítása. Velem is sokszor előfordult, hogy annyira belemélyedtem már az elején, hogy csak jó pár oldal után vettem észre, mennyire hunyorítok a kis betűk miatt.

Adobe readernél a 125-150% álatában jó szokott lenni. A túl nagy méret sem ok, mert akkor csak görgetni kell egyfolytában, hamar el van olvasva egy lap.

Ha nem pdfben van a könyv akkor sem kell félni, pl. itt is lehet konvertálni https://www.freepdfconvert.com/

Távolság

Szem és képernyő közötti távolság általában 50 centiméter felett kell legyen. Laboratóriumi kísérletek szerint a legjobb 66 és 110 cm között, és kevesebb panasz fordult elő minél nagyobb távolságban. Ez persze függ a képernyő méretétől is, egy notebooknál táblagépeknél 33 körül van az ideális távolság.

Szög

Laptopnál jól meg lehet oldani hogy kicsit dőljön a képernyő, ez is hasznos, mert ha fentről nézünk le akkor kisebb a szemrés és kevésbé párolog el a könny, mint amikor merőleges.

Fényerő

Minél kisebbre kell levenni, hogy ne rontsa a látást.  A tuti dolog az ha fekete a háttár és fehér szinnel vannak a betűk. Ezt is be lehet állítani az Adobe Readerbe Edit/Preferences/Acessibility/Replace Document colors/Page background fekete, Document Text fehér

Van akinél ettől farad a szem, akkor nekik nem ajánlott.

Szünet és változtatás

Ha minden be van állítva a nekünk legjobban megfelelően, akkor is elfárad a szem egy idő után. Legjobb szüneteket tartani óránként, amikor is a szabadban nézünk nagyobb távolságokba.

Ha változtatjuk a betűméretet akkor nem fáradnak el úgy a szemizmok.

Ha szárad a szem, könnyezik stb. akkor itt a megoldás

Megfelelő időpont

Ez egyénenként és úgymond a könyv izgalmától függően változik. Reggel kipihentebb az agy, de lefekvés előtt is baromi jókat lehet olvasni, plane ha annyira lebilincselő a könyv. Szóval kinek mikor van rá ideje

Jegyzetelés

A legjobb mód az információk hasznosítására jegyzetelés. Minden ami hasznos azt egy word dokumentumba le lehet írni vagy jobb esetben csak copy paste. Ezért is jobb nagyságrendekkel a digitalis könyv, mint a nyomatott.

Az egész képernyőt ketté lehet választani, és ahogy olvassuk alatta word dokumentumban már lehet is írni ami kell.

Én miután kész vagyok a könyvel, akkor ezt is át szoktam olvasni, még kiemelem a fontosabb részeket. Így szinte 100% ig hasznosul minden tudnivaló. Akármikor vissza lehet olvasni a jegyzetet rövid idő alatt.

Eleve a könyv minőségének is egy jelzője ez. Van amelyikből 30 oldalt jegyzeteltem, mert annyira jókat mond. És van ahol hármat. De a három pont azért éri meg nagyon, mert sosem olvasnék újra 150 oldalt ennyi miatt, így pedig két perc alatt megvan.

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

Ha tettszett a cikk akkor kövess, kommentelj, oszd meg.

Szólj hozzá!
Címkék: könyv egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr810424260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása