„Személyiségek” az állatvilágban

2016. augusztus 14. 11:27 - introvertaltak

Az evolúcióban ismert egy trade off nevű elmélet. Vagyis egy személyiségvonás önmagában nem jó és rossz, hanem előnyök és hátrányok olyan keveréke, melyeknek túlélési értéke mindég az aktuális körülménytől függ.

Léteznek bátor állatok, akik szeretnek új területeket felfedezni, sok energiát kockáztatni, nyílt terepen járni. Ők többször kerülnek veszélyes helyzetbe és többször is eszik meg őket a ragadozók.

És léteznek kevésbé bátor állatok, akik takarékoskodnak a készleteikkel, nagyon figyelmesek, óvakodnak a ragadozóktól, nekik nagyobb a túlélési esélyük ott ahol sok az ellenség. Mindkét stratégia működhet.

Pl. ha egy csapdát kihelyezünk akkor a bátor állatok hamarabb belerohanhatnak, mert eleve kíváncsiak minden új dologra. Míg ha az élelmiszerraktárak kifogynak egy adott helyen, vagy valamilyen oknál fogva el kell hagyni a jelenlegi élőhelyet, akkor a kevésbé bátrak lesznek hátrányban, ők nehezebben alkalmazkodnak.

Ezek a gének a környezet hatására is kifejlődhetnek, a szivárványos guppi jó példa erre. Természetes ellenségük a csuka. Bizonyos helyeken egyáltalán nem él csuka, így ott vakmerő bátor egyedek fejlődnek ki, míg máshol sok a csuka, ott az óvatosabbak lesznek túlsúlyban. Ha az óvatosakat ragadozó nélküli vízbe helyezik, pár hónap múlva már vakmerővé válnak.

szemelyisegek_az_allatvilagban.jpg

Az emberek között is vannak jó példák erre pl. a nomádok. Tudósok szerint, ha a nomádok tudtak vándorolni akkor kielégítőbben táplálkoztak és éltek, ha pedig letelepedtek akkor rosszabbul.

Tehát azok a gének amik miatt valaki elég bátor ahhoz, hogy megvédje a nyájat a ragadozóktól, vadásszon stb. hátrányok a csendesebb tevékenységekben pl földművelés, tanulás, piacon árusítás. Valószínűleg ezért is érzi úgy sok ember, hogy vándorolnia kell és motoros túrákra, meg világ körüli vitorlázásokra mennek.

Úgy is tekinthetjük, hogy ez a trade off az oka annak is, hogy sok introvertált nagyon nem érzi otthonosan magát az iskolai környezetben, mai társadalmi szituációkban. Ők egy másik stratégia szerint kell éljenek :)

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

Szólj hozzá!
Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr310409244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása