Intuíció, hatodik érzék

2016. június 07. 17:36 - introvertaltak

Te is szoktad használni?

hatodik_erzek.jpg

Az introvertáltak, mivel nagyon a belső világukban élnek, híresen jó megérzésekkel rendelkeznek.

Nehéz meghatározni ezt a fogalmat, elég szubjektív érzés. Hasonló szavak még: megérzés, előérzet, sugallat, hatodik érzék, érzékeken  túli érzékelés. Bemásolom a wikipédia meghatározását: 

Az intuíció azon folyamat vagy megismerés megnevezése, mely során az információszerzés nem gondolkodási és következtetési folyamatok során történik. A folyamat egy következtetés vagy belátás végeredményét adja anélkül, hogy az ehhez vezető gondolati lépések tudatosulnának.

Sokat kéne variálni ahhoz, hogy ennél bonyolultabban fogalmazzuk meg! De a lényeg, hogy valami ami egyből jön és nem kell előtte gondolkodni, illetve nem tudatos a gondolkodás, inkább ösztönszerű.

Egy ismerősömnek volt egy szakadt kosara. Már kidobásra ítélte, de én megdrótoztam. Azóta eltelt pár év, még betondarabok is lettek vele hordva, de semmi gond nincs. A fülei tartják a súlyt, egyszerűen mert jó helyen lett átvezetve a drót..Én ahogy ránéztem, egyből tudtam hogy így kell, talán ilyesmihez van tehetségem. Viszont ő nem tudta, és hosszadalmas lenne elmagyarázni neki, plusz még el sem hiszi.. Onnan tudom hogy nem értette meg, mert utólag ő is megdrótozott egy másikat, de annak már leszakadt a füle :)

Számomra ez az intuíció, nem tudom miért vagy honnan, de megvan a megoldás.

Nem szeretem az elmisztifikálós magyarázatokat. Szinte mindennek lehet adni egy hihető tudományos magyarázatot és egy hihetetlen sejtetős természetfelettit. Mondok egy példát hasból,  asztrológia. Ezoterikusan, meghatározva: mindannyiunknak el van rendelve a sorsa, ami a bolygók pályájában le van írva. Tudományosan: a bolygók közelsége bizonyítottan hat a gravitációs térre ez pedig kihatással van emberek, állatok viselkedésére. Ennyi. Teljesen másképp hangzik az utóbbi, és persze más jelentőséget is tulajdonítunk neki.

Valahol az intuíció is így lehet: Nem egy isteni sugallat, vagy egy természetfeletti dolog, inkább az agynak egy gyorsabb hatékonyabb működése, amely szintén az előző információkra alapul, csak ez nem tudatosul.

Sokan az intuícióra fognak olyasmit is, mikor pl azt érzik, hogy nem a megszokott útvonalon kell munkába menniük és utólag tudják meg, hogy ott baleset történt. Ezek jó dolgok, de a magyarázata kismillió lehet. Kezdve a babonáktól a különböző vallásokig egészen a megérzésig. Embere válogatja hogy minek lesz értelmezve ugyanaz a történés.

Erre az intuícióra két dolog jellemző: nem lehet leellenőrizni az eredményességét (értsd lehet el lett kerülve a baleset, de attól még hosszabb volt az út) és nem reprodukálható.

Számomra az az igazi intuíció, amikor bemegyek egy szerelő műhelybe, ahol van egy öreg szaki aki 30,40 éve javítja a kocsikat. Begyújtom és már a hangjából meg tudja mondani hogy mi a baja. Megmondja és meg is javítja. Ez reprodukálható és az eredmény is kézzel fogható.

Ahogy Csernus doki is mondta egyik előadásán: meghallgatom, ahogy beszél, érzem hogy mi a problémája és elmondom neki. 

Annyira nagy a szakmai tapasztalat, hogy már a sok esemény összefonódott és sémákat alkot, nem kell gondolkodni, nem kell problémát megoldani, a megoldás jön magától nagyon rövid idő alatt. Biztos hogy ez szorosan összefügg az intelligencia típusokkal is, azt a területet kell választani amiben jók a képességeink. Egyesek szerint a meditáció is fejlesztheti.

Bárki elérheti ezt a szintet, ha kellőképpen elmélyül a szakterületében. Talán ez az életnek egy célja is.

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr168786942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása