Lélektani típusok

2016. július 31. 12:16 - introvertaltak

Milyen típus vagy a 16 közül?

Myers–Briggs-típuselméletről beszélek (továbbiakban csak MBTI), amit Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers dolgozott ki a második világháború idején. Ez az elmélet nagyban épít Jung meglátásaira, aki mint tudjuk az introvertált-extrovertált kategorizálás megalkotója. Ez utóbbiról itt található egy teszt.

Az MBTI osztályozás négy jellemző tulajdonság mentén csoportosítja a személyiségtesztet kitöltő embereket. Ezeknek a tulajdonságoknak a szélsőségeit nevezzük alaptípusoknak:

Introvertált (introverted) – Extrovertált (extroverted)

Érzékelő (Sensing) – Intuitív (Intuitive)

Gondolkodó (Thinking) – Érző (Feeling)

Megítélő (Judging) – Észlelő (Perceiving)

Tehát ezek kezdőbetűjéből alakul ki a 16 féle típus.

 

Itt van pár ilyen teszt:

http://szemelyisegtipusok.hu/tesztek/mbti-szemelyisegteszt-72-kerdessel/

http://www.emiero.hu/szemelyisegtipologia/

http://teszt.agartha.hu/

Az eredmény

Nagyon találóakat ír és jól megfogalmazza a leírást. Sokat lehet tanulni belőle, akár a mi működésünkről is. Nekem INFJ, ”tanácsadó” jött ki többszöri kitöltés után is. Nagyon sok dolog igaz rám is, kevés olyan ami nem.

Viszont fontos megjegyeznem, hogy azért egy embert 100%-ig nem lehet kategorizálni, valószínűleg soha nem is lesz olyan teszt. Mint az introvertált-extrovertált felosztás, úgy ez is, inkább csak a jobb megértést szolgálja, és nem léteznek tiszta típusok, csak a felosztásokból ez illik valakire a legjobban.

Azt is tudni kell, hogyha valakire mondtak pár állítást ami igaz, akkor nagy valószínűséggel a következőt is igaznak fogja találni, még ha nem is az :)

Ettől függetlenül, szerintem ez az egyik legjobb kategorizálás az összes közül!  

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

2 komment
Címkék: teszt egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr38925464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása