Pszichológiai szakkifejezések

2016. június 14. 15:21 - introvertaltak

Összegyűjtöttem az oldal tartalmához kapcsolódó pszichológiai meghatározásokat. Legtöbb szó forrása a mindennapi pszichológia oldal: http://www.mipszi.hu/lexikon

 

Agorafóbia

A nyilvános helyektől való félelem, ahonnan nem lehet könnyen elmenekülni, és az egyén nem érzi magát biztonságban, pánikkal reagál. A leggyakoribb fóbiás zavar.

 

Antiszociális személyiség

A társadalmi törvények és szokások megtartásának képtelenségével, indulatossággal, valamint a szorongás és bűntudat hiányával jellemezhető személyiség.

 

Bipoláris zavar

(más szóval mániás-depressziós zavar). Hangulatbetegség, olyan állapot, amelyben az egyén súlyos mélypontokat (depresszió) és szélsőséges felfokozottságot (mánia) él át.

 

Borderline személyiségzavar

Mentális betegség, amelyben a személy hangulata, énképe, szociális kapcsolatai labilisak. Egyes elméletek szerint a korai gyermekkorban gyökerezik: valamilyen súlyos veszteség, a szülő-figurával való mélységesen instabil kapcsolat, gyerekkori trauma,bántalmazás vagy nélkülözés okozhatja.

 

Burn-out

Kiégés, motiválatlan, fáradt, fásult és teljesen reménytelen lelkiállapotba kerülés.

 

Depresszió

Hangulatbetegség: szomorúság, motivációhiány, alvásproblémák, tehetetlenségérzés, önértékelés csökkenése.

 

Extra/extrovertált

Kifelé forduló személyiség, figyelme inkább a külvilág ingereire terjed ki, szemben az introvertáltakkal akiknek a belső világukra. Eredetileg Carl Gustav Jung vezette be a köztudatba.

Mindkét formája helyes, a köznyelv az extro előtagot többet használja manapság: http://www.nyest.hu/hirek/extrovertalt-vagy-extravertalt

 

Fóbia

Szorongásos állapot, amely egy bizonyos tárgytól vagy helyzettől való félelmet jelent valódi veszély hiányában, például klausztrofóbia (zárt tértől való félelem), agorafóbia (nagy, nyitott terektől való félelem).

A szociális fóbiában szenvedőknek jellemzően sokszor még az emberekkel való kapcsolattartás is problémát okoz, de van, akinek csak a mások előtti szereplés, például felolvasás jelent gondot. Van olyan is, aki képtelen mások előtt enni vagy a mosdót használni. Az emberek jellemzően ilyenkor a cselekvés kínosságától szoronganak.

A speciális fóbiák a mennydörgéstől elkezdve a vízfóbiáig számtalan dologra vonatkozhatnak, és ami érdekes: az élet bármely időszakában, akár felnőttként is kialakulhatnak.

Kezelése: a behaviorista terápiák igen hatékonyak a probléma kezelésében. A szisztematikus deszenzitizáció módszerével a páciensek megtanulnak a félelemkeltő helyzet vagy inger közben relaxálni és a klasszikus kondicionálás szabályai szerint folyamatosan a relaxáció fog azokhoz a helyzetekhez társulni a szorongás helyett. Másik technika a speciális fóbiák kezelésére az elárasztás, amikor az embereket azzal szembesítik, hogy nem történik semmi rossz, ha például kígyóval vagy pókkal találkoznak. Ezek a terápiák az esetek 75 százalékában hatékonyak. A szociális fóbiák esetében szintén az expozíciót gyakoroltatják a pácienssel, azaz, hogy fokozatosan tegye ki magát azoknak a szociális helyzeteknek, amelyek félelemmel töltik el. (PJN)

 

Introvertált

Befelé forduló személyiség, figyelme inkább önmagára terjed ki, szemben az extrovertálttal, akinek a külső világ ingereire. Eredetileg Carl Gustav Jung vezette be a köztudatba.

Részlet Jung Bevezetés a tudattalan pszichológiájába című könyvéből:

“két fiatalember kirándul. Egy szép kastélyhoz érnek. Mindkettő szeretné látni a kastély belsejét. Az introvertált így szól: „Szeretném tudni, milyen lehet belülről.” Az extravertált így felel: „Gyerünk be” - és a kapu felé indul. Az introvertált visszatartja: „Talán tilos a bemenet”, s rendőrség, büntetés, vad kutyák stb. homályos képzetei támadnak fel benne. Az extravertált így felel: „Azért megkérdezhetjük. Biztosan beengednek”, s az ő képzetei vidám öreg kapus, vendégszerető háziúr és esetleges romantikus kalandok körül csoportosulnak. Az extravertált optimizmusa révén be is jutnak a kastélyba. Ekkor következik be a fordulat. A kastélyt belül átépítették, az egész csak egypár nagy terem, amelyekben egy régi kéziratgyűjteményt helyeztek el. Történetesen az introvertált fiatalember rajong ezekért: alighogy meglátja a kéziratokat, mintha egy csapásra átváltozott volna. Belemerül a kincsek szemlélésébe, és elragadtatottan nyilatkozik róluk. Az őrrel beszélgetésbe kezd, hogy a lehető legtöbb tájékoztatást szerezze meg, s mivel az eredmény szegényes, a szakember után érdeklődik, hogy azonnal felkeresse, és kérdéseit neki is feltehesse. Félénksége eltűnt; a tárgyak csábítóan csillognak számára, és az egész világ arculata szinte megváltozott. Ezalatt az extravertált jókedve mind lejjebb száll, arca mindinkább elkomorul, és ásítozni kezd. Itt nincs derék kapus, vagy lovagias vendégszeretet, romantikus kalandnak nyoma sincs - csak egy múzeummá átépített kastély. Kéziratokat otthon is láthat az ember. Míg az egyik lelkesedése fokozódik, a másik jókedve egyre alábbszáll: a kastély sivárnak tűnik a számára, a kéziratok könyvtárra emlékeztetnek, a könyvtár az egyetemmel asszociál, az egyetem pedig tanulással és fenyegető vizsgákkal. Lassanként komor fátyol ereszkedik az előbb oly érdekes és vonzó kastélyra. A tárgy negatívvá változik. „Hát nem pompás”, kiált az introvertált, „hogy egészen véletlenül felfedeztük ezt a csodálatos gyűjteményt” „Én borzasztóan unom magam”, válaszol a másik leplezetlen rosszkedvvel. Ez bosszantja az elsőt, és elhatározza magában, hogy soha többé nem indul útra egy extravertálttal. Az utóbbi bosszankodik a másik mérge miatt, és arra gondol, mindig is tudta, hogy a másik egy tapintatlan egoista, aki önző érdekei miatt eltékozolja a gyönyörű tavaszi időt, amit odakint sokkal jobban lehetne élvezni.

Itt Susan Cain beszél róla,

Ez a teszt segíthet eldönteni, hogy introvertált vagy e.

 

Intuíció

Ösztönös megérzés. Az a képesség, hogy valaki gondolati elemzés nélkül megértsen. átérezzen valamit.

 

Kognícíó

Eredetileg az információ megszerzésének és feldolgozásának folyamatát értették ezen, de ma már – tágabb értelemben – az emberi gondolkodás egészének megnevezésére is használjuk. A kognitív – gondolkodással foglalkozó – tudományok közé tartozik a kognitív pszichológia, a pszicholingvisztika, a mesterséges intelligencia kutatása és a kognitív idegtudomány, amelyek többek között a lélektan, a nyelvészet, az informatika, a matematika, a filozófia és a biológia módszereit integrálják.

 

Motiváció

A viselkedés irányítottságát jelenti; az emberi és állati viselkedés indítékait meghatározó tényezők (a motívumok) összességét értjük alatta. A motiváció függvénye, hogy egy adott cselekvésforma mennyire kitartó, élénk, célirányos. Magában foglal olyan biológiai késztetéseket, mint az éhség, a szomjúság, a szexuális vágy és az önfenntartás ösztöne, de olyan magasabb szintű összetevői is vannak, mint a társas élet vagy az önmegvalósítás szükséglete.

 

Pánikbetegség

A pánikbetegség olyan szorongásos zavarnak tekinthető, amely heves szorongás, félelem és rossz közérzet ismételten jelentkező, több percig elhúzódó epizódjaiban nyilvánul meg. Leggyakoribb kísérő tünetei: légszomj és fuldoklásérzés, kábultság, bizonytalanság vagy tehetetlenség érzete, a szívverés felgyorsulása (tachycardia), remegés, izzadás, émelygés, elszemélytelenedés (identitásvesztés), vagy derealizáció (realitásvesztés), süketség, a végtagok bizsergése (paresztéziák), hideg- vagy meleghullámok, fájdalom, ill.

 

Szociális fóbia

Olyan helyzetekre vonatkozó heves és tartós kerülési reakciók, amelyekben az érintettek középpontba kerülnek. Az ilyen helyzetekre való utalás is pánikszerű feszélyezettséghez, izzadáshoz, a szívműködés felgyorsulásához és a lélegzet szaggatottá válásához vezet. Az érintettek általában belátják szorongásaik eltúlzottságát, de uralkodni fölöttük nem tudnak.

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr18809760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása