8 féle intelligencia

2016. május 27. 16:40 - introvertaltak

Már gyerekkorban is foglalkoztatott, hogy miért kell nekünk annyi matematikát tanulni, amikor ott a számológép? Ironikus is volt, hogy sok teszthez használhattuk is..

Tudtam, valahol minden ember jó valamiben, de a sima IQ tesztek legtöbb kérdése logikai feladat, vagy térben kell elképzelni a tárgyakat. Szerény véleményem az, hogy az igazi intelligenciát eredményekben lehet mérni. Hiába tölt ki valaki a teszten 140 pontot, ha 30 évesen magányosan él a szüleivel. Tőle mit lehet tanulni? Maximum azt, amit nem kell csinálni. Másik meg kijön átlagon alulinak, és fiatalon már mindent elért amit akart. Na tőle lehet inspirálódni.

Howard Garner kicsit tisztába tette a dolgokat, 8 féle intelligenciát különített el. Lássuk őket:

Nyelvi/verbális intelligencia- Ők azok akik már gimiben nagyon szerettek angolozni, akár több nyelvet is tudtak megtanulni. Nagy a szókincsük, könnyen kifejezik magukat, imádnak olvasni.

Logikai/matematikai intelligencia – A gyors számolók, akik kedvelik a logikai feladványokat, állandóan sudokuznak, vagy rejtvényt fejtenek.

Képi/térbeli intelligencia – Képekben gondolkodnak, jól tudnak navigálni, térképet olvasni. Vissza tudnak emlékezni régi eseményekre is pl egy családi összejövetel képeire. Az szobrászok többsége ilyen, mivel el kell tudják képzelni az egész művet előre.

Testi/mozgásos intelligencia – A mozgás, érintés során szerzi a tapasztalatait ezért gyakran fogja meg a tárgyakat, embereket. Ügyes táncosok, lemennek egy box edzésre és 10 perc után nem győzi dicsérni őket az edző, hogy mennyire ráérzett a lényegre. Jó a kézügyességük, szeretnek barkácsolni, összeszerelni, minden két kézzel végzett munkát.

Zenei intelligencia – Rá mondják hogy zenei hallása van. Kiváló ritmusérzéke, sokszor dúdol számokat, és amikor csak teheti a fülhallgatóját hallgatja. Beethoven az egyértelmű példa erre.

Természeti intelligencia - Akik nagyon szeretik a természetet és egyből megértik a benne levő összefüggéseket. Kedvelik a természetfilmeket, az állatokat, növényeket, sokat kertészkednek.

Társas/interperszonális intelligencia – Azok akik lemennek egy buliba és egyik társaságról röpködnek a másikra, hatalmas szociális körük van. Hamar átlátják a társas kapcsolatokat, könnyen tudnak együttműködni másokkal.

Személyes/interperszonális intelligencia – Az előbbivel ellentétben az ilyen emberek saját magukat értik legjobban. Ismerik az erősségeiket gyengeségeiket, tudják motiválni magukat, kerülik a káros szokásokat amik hátráltatják a céljaik elérésében. Szeretnek egyedül lenni és elmerengni a gondolatokban, érzelmekben. Mindenről határozott véleményük van, amit a korábbi tapasztalatok támasztanak alá. Ebből talán minden introvertáltnak van egy adag.

 

Ismerkedési Kalauz Introvertált Férfiaknak

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr738752620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eltévedve 2016.05.29. 09:47:07

Hello.
Ha körbe nézünk magunk körül akkor rájövünk, hogy mit tanulhatunk az igazán intelligens emberektől. Semmi nem működne nélkülük abból amiért jó élni a 21. században. De ők általában a felsorolt többi intelligencia kategóriában fejletlenek ez valóban így van, gondolom nem véletlenül alakul ez így ki egy magasabb intelligenciával megáldott agyú embernél.
"Szerény véleményem az, hogy az igazi intelligenciát eredményekben lehet mérni. Hiába tölt ki valaki a teszten 140 pontot, ha 30 évesen magányosan él a szüleivel. Tőle mit lehet tanulni? Max azt, amit nem kell csinálni." - :) ezen egy jót mosolyogtam, meg persze elgondolkodtam, hogy tényleg mit is?......de azért lehet hidd el
Jók az írásaid egyébként, tetszenek. :)

fintacsaba 2016.06.12. 13:42:42

Szia, nekem ehhez az íráshoz jó folytatásnak tűnhet, hogy adott intelligenciák meglétével vajon mihez lehet kezdeni, hogyan lehet érvényesülni a hivatás és az ismerkedés területén. Nem megrendelés, csak eszembe jutott. Gratulálok a bloghoz!

introvertaltak · http://introvertaltak.blog.hu/ 2016.06.13. 11:50:54

@fintacsaba: Köszi, fogok erről csinálni később egy hosszabb anyagot, mert ezekre tényleg lehet alapozni.

John Doe3 2016.10.27. 07:44:21

Kiváncsi vagyok, valójában ez egy hány dimenziós faktortér. Merthogy 8-nál kevesebb, az biztos. Én 2-3-ra tippelek...
süti beállítások módosítása