Kreativitás fejlesztése

2016. július 29. 15:30 - introvertaltak

A kreativitás, alkotókészség, leleményesség az ötletek és megoldások végtelen tárháza. Sokat lehet olvasni ilyen meg olyan feladatokat a fejlesztésére, hát én ezekben nem igazán hiszek, de biztos adnak némi pluszt.

Én alapvetően két részre osztanám a kreativitás fejlesztését: a konkrét gyakorlat és helyszínek, ahonnan ötleteket nyerhetünk.

Helyszínek

Így néz ki egy kreatív, kreativitást fejlesztő nap, szerintem:

- Reggel felkelés, mese nézés

- Aztán beszélgetés egy hajléktalannal

-1 új sport tevékenység kipróbálása pl. kangoo

- Új utakon menni a városban

- Óvodában játszani egy kisgyerekkel

- Könyvtárban olvasni 10 oldalt egy régi klasszikus könyvből pl Moby Dick

- Számítógépes játék pl. Word of warcraftot játszani.

Ez csak pár tevékenység a sok közül, látjátok mi a lényeg benne? Ezek más világok! Más érzések, gondolatok, tapasztalatok, időzónák, fejlődési szintek, minden. Annyi elképesztően különböző inger éri a testet és az agyat, hogy sokkal nagyobb távlatokban tud gondolkozni.

Persze ha valaki amúgy egész nap Wowozik és a gyerekével játszik, akkor neki nem jók ezek a feladatok, újat kell találni. A lényeg az eltérő világok tapasztalása minél többször.

Gyakorlatok

Konkrét kreativitás gyakorlatra a legjobb módszer az élet :)

A saját életünk nagy problémáinak a megoldásai! Ha valami fáj és nem tudjuk hogy szüntessük meg, ha valami hiányzik és meg kell teremteni az életünkben, ha nem akarunk elmenni valahova és kifogás kell, ha a párunk túlzottan féltékeny és ezt meg akarjuk szüntetni, ha az anyós bekavar mindég, ha a munkahelyen kiabál a főnök stbstb. Ezek a világ legjobb kreativitás fejlesztő játékai! Szépen le kell ülni és ötletelni! Addig kell csinálni amíg megoldást nem találunk rá. És egy idő után kialakul ez a szemlélet az egész világra, akármikor problémával találkozunk nem automatikusan a panaszkodás ugrik be, a mások hibáztatása, hanem a megoldás keresése és ötletelés.

Meg annyit hozzátennék, hogy kreativitás csakis egyénileg létezik! Nincs kollektív, max a többiek ötleteire lehet reagálni, de kétséges hogy abból mi sül ki, és nem e jutott volna nekünk eszünkbe ha 2 perccel tovább gondolkodunk.

Olvastam még valahol egy jó módszert ami segíthet: hunyjuk be a szemünket és képzeljünk el képeket teljesen random módra. Próbáljuk úgy, hogy az előző képnek ne legyen semmi köze a következőhöz. Ez azért lehet hatásos, mert lényegében ezt csináljuk minden ötletelés alkalmával, az agy csendben van és beugrik valami új.

Meditáció is mindenképpen hozzájárul a fejlesztéshez, mivel ott az üres térre kell koncentrálni és ebből “ugranak elő” az új meglátások. Ezenkívül a szenvedéllyel végzett feladatokban is szinte "szárnyal" a kreativitás.

 

Interjú Bertók Gyula pszichológussal az introvertáltakról - Közel 30 éves tapasztalatait osztja meg velünk, egy nagyon tanúságos beszélgetésben. Iratkozz fel a hírlevélre és megkapod ajándékba.


Kivonat az interjúból

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://introvertaltak.blog.hu/api/trackback/id/tr368921580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.